terrorisme

De mensen zijn bang voor terrorisme. Niet geheel onbegrijpelijk. Dus geven we veel geld uit aan het bestrijden en voorkomen ervan.
In de mooie stad Florence vielen de laatste jaren aanzienlijk minder gewonden en doden door aanslagen (die waren er namelijk niet) dan door afbrokkelende gevelornamenten van historische gebouwen. Volgens de plaatselijke kranten lieten de afgelopen jaren al diverse bewoners en bezoekers van de stad het lieven nadat ze geraakt waren door stukjes en stukken historisch bouwmateriaal. Gisteren viel een deel van de gevel van het Palazzolo Rucellai naar beneden.
Het miste mij op een haar na. (Preciezer geformuleerd: enkele uren eerder liep ik door een straat die daar niet zo ver vandaan is.)
Misschien zou het voor ieders veiligheid méér effect hebben als we onze publieke miljoenen investeren in het restaureren van oude gebouwen – of het slopen en vervangen ervan – dan in het opwerpen van barricades tegen allerlei exotisch gespuis.
Waar de Florentijnen graag en veel geld aan besteden, is voetbal. Deze week nog schafte de plaatselijke AC een bejaarde Franse aanvaller aan die de afgelopen jaren in afnemende mate furore maakte in Beieren. Ze verwachten heldendaden van hem, als we op de euforische koppen in de sportkranten mogen afgaan.