de klauwen van de poema

Een minivan vol backpackers rijdt hoog boven de Urubamba-rivier. Het is donker op de weg, het is donker in het busje. Iedereen slaapt. Bijna iedereen. Rechts achterin kijkt iemand die veel te oud is om zichzelf nog een backpacker te kunnen noemen zonder belachelijk te klinken naar buiten. Naar de overkant van de vallei, waar de besneeuwde toppen van de Andes verlicht worden door meer dan een halve maan, onder een sterrenhemel alsof het niet op kan. Als je de leeftijd van de backpackers gepasseerd bent, hoeft al dat slapen niet meer zo nodig. Dan denk je liever aan de bergpassen, afgronden en glibberige rotspaden die je de afgelopen dagen hebt overleefd.

DSC_5326

Aan Alex, gids, spiritueel leider, Marley-fan en koning van de Quechua-hipsters, die als het nodig was ook best een stukje met twee rugzakken kon lopen. Aan Helmut uit Venezuela, die met een welgemikte scheut rum (Santa Teresa 1796) in de muñathee zelfs een ooronsteking kon laten verdwijnen. Hij was een paar jaar geleden in Europa en bezocht voor het eerst het stadion van zijn favoriete club, Bayern München; “I liked it better than the Eifel Tower.” Aan Helmuts wederhelft Maria, een mooi, fragiel meisje dat er vermoeid uitzag, maar eenmaal in de bergen iedereen moeiteloos achter zich liet. Ze wilde de geadopteerde dochter worden van de man die nu zijn blik laat gaan over de bergtoppen waarin de Inka’s de klauwen van een poema dachten te zien. Aan Nathan en Emily uit Minnesota, die met een onuitputtelijke voorraad Ibuprofennetjes de al op de eerste ochtend gescheurde enkelband van de dochter onder controle wisten te houden. Aan de middag die aan deze avond voorafging, toen de flessen bier steeds groter werden, gevolgd door Pisco Sours en Mojito’s. En aan de fles Santa Teresa die nog niet op was, dus vooruit, in de trein ook nog maar een bekertje muñathee.

DSC_5491

Een minivan vol slapende backpackers rijdt hoog boven de Urubamba-rivier. Aan de overkant van de vallei strekken de klauwen van de poema zich uit naar de Grote Beer. Rechts achterin voelt iemand zich jonger dan hij is. May God bless and keep you always, may your wishes all come true and may you stay Wiñay Wayna.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *