circus

Basisschool De Windwijzer in Almere is vandaag niet dicht, zoals veel andere scholen, maar de kinderen krijgen ook geen les. In plaats daarvan organiseert de school een ‘circusdag’.

Ik houd niet van circus.

Gematigd enthousiast was ik dan ook, toen de Dochter, die destijds in groep 3 of 4 zat, zich aanmeldde voor een Circuscursus. Maar omdat je als positief ingestelde ouder áltijd achter je kind staat, stemde ik ermee in. Twaalf woensdagmiddagen lang zouden twee enthousiaste jonge juffen haar de fijne kneepjes van het circusvak bijbrengen. Met een heuse Voorstelling als afsluitende les en onvermijdelijk hoogtepunt.

Toen de grote dag aanbrak, ging ik met enige tegenzin het rommelige zaaltje in dat dienst deed als piste. Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen. Van kinderen van een jaar of zes maak je in drie maanden tijd geen volleerde acrobaten, verbluffende jongleurs en hilarische clowns, dat begreep ik ook wel. Helaas bleek de lat nóg lager te liggen dan ik al vreesde.
Een blond jongetje dat met een bang gezicht op een eenwieler ging zitten, werd met twee handen vastgehouden en viel na anderhalve meter gestuntel met juf en al om.
De Domme August keek doelloos om zich heen en was blijkbaar twaalf weken lang niet op de hoogte gesteld van het feit dat hij geacht werd om onhandig of grappig te zijn.
De Dochter jongleerde – met één kegel. En die bevond zich vaker op de grond dan in de lucht.
Na een kwartier was het gelukkig al voorbij. De helft van het hooggeëerde publiek wist nog een mager applausje voort te brengen, de andere helft staarde verbijsterd voor zich uit. Ik hoorde bij de laatste groep.

Vandaag zijn de actievoerende juffen en meesters in Almere al vroeg in de ochtend op school om elkaar te schminken en rode neuzen en malle hoedjes op te zetten. De nationale nieuwszender Radio 1 is ter plaatse en doet er minutieus verslag van. De sfeer is hoorbaar uitgelaten, het wordt een vrolijke dag.

Weinig professionals in ons land hebben méér recht op een goed salaris dan de leerkrachten in het basisonderwijs. Toch zegt iets in mij dat een clownsneus opzetten aan de onderhandelingstafel niet de meest effectieve strategie is.