tv

Het viel mij voor het eerst op in 1974: advertenties en STER-reclame voor televisietoestellen. Nederlandse gezinnen, voortgestuwd door een ongekende en al twintig jaar durende almaar hoger reikende welvaartsgolf, deden massaal hun oude zwart-witgevaartes (in veel gevallen aangeschaft in de late jaren vijftig en vroege jaren zestig, toen televisie nog een verbijsterend technisch experiment van buitenaardse allure was) de deur uit om plaats te maken voor een nieuw statussymbool: de kleuren-tv.

Het Wereldkampioenschap Voetbal in West-Duitsland, waarvoor Oranje zich na veertig jaar gerommel in de marge met de hakken over de sloot had weten te kwalificeren, was de katalysator waarvan Philips, destijds nog onze nationale trots en volgens alle deskundigen (die toevallig allemaal in Nederland woonden) gretig gebruik maakte.

Was het tv-toestel in de jaren ‘50 nog voorbehouden aan de elite, met de nieuwerwetse kleuren-tv lag dat heel anders. Bij mijn vriendje Marcel waren ze klein behuisd, maar zijn vader, een eerzame maar ongetwijfeld matig verdienende vrachtwagenchauffeur, was een van de mannen die speciaal voor het voetbalfestijn een enorme kleurentelevisie had aangeschaft. Mijn ouders, die je met enige fantasie tot de elite zou kunnen rekenen, vonden dat je op een zwart-wittelevisie (met een diameter van 51 cm, kom daar vandaag nog maar ‘ns om!) de wedstrijden ook prima kon volgen.

Toen, in 1974, tijdens de Moeder Aller Voetbaltoernooien, hadden de truckers met hun enorme kleurenbuizen vier weken lang het gelijk aan hun zijde. Ze zagen onze jongens in schitterend oranje de wereld veroveren en konden bij iedere aanval de goudblonde lokken van Johnny Rep moeiteloos onderscheiden van de krullen van Johan Neeskens, die één tint donkerder waren.

Jaren later betraden ook wij eindelijk, als allerlaatsten in de hele straat, de moderne tijd. Het doorslaggevende argument: natuurfilms.
O.
Zelf dacht ik eerder aan TopPop en het WK in Argentinië. Treurige constatering, achteraf: ik heb Johan Cruijff nooit rechtstreeks in een oranje shirt zien voetballen. 

Vanavond begint het EK Voetbal.
Gisteren heb ik een nieuwe televisie gekocht.
Een Panasonic.