wijsgeer in het water

Wanneer sporters een poging doen om zich filosofisch uit te drukken, moet je oppassen. Zelfs bij het teruglezen van uitspraken van de enigmatische Johan Cruijff realiseer je je maar al te vaak dat de woorden bij nader inzien een stuk minder diepzinnig zijn dan ze aanvankelijk leken. Onlangs was er een uitzondering die de regel bevestigt – om ook maar eens een paradoxale duit in het wijsgerige zakje te doen.

Femke Heemskerk.

Al jarenlang een prettige verschijning in en om Olympische en andere  zwembaden. Femke is 33 lentes jong. Stokoud dus, voor topzwembegrippen. Desondanks duikt ze dezer dagen medailles op tijdens het EK in Hongarije en hoopt ze de komende zomer bij de Coronaspelen in Japan op een of meer erepodia terecht te komen.

Waarom de jaren in haar geval niet tellen, helderde ze onlangs op wonderlijke wijze op: ‘Het water weet niet hoe oud je bent.’