balanceer-act

Hij was weer behoorlijk lang aan het woord, onze premier. Terwijl de boodschap toch betrekkelijk simpel was. Goed doordacht ook. Kalmenwaardig heeft de inhoud van de persconferentie kort en bondig samengevat. 

“Lieve mensen in de zorg. Het wordt hard werken voor jullie, de komende weken. Stel die vakantie nog even uit en gooi er een schepje bovenop. Jullie kunnen het!

Uiteraard is het demissionaire kabinet altijd bereid te helpen. Daarom hebben we besloten dat theaters, concertzalen, musea, bioscopen en andere poelen des verderfs voorlopig gesloten blijven. Van cultuur kun je ziek worden en dat moeten we nu niet hebben. 

Waar jullie zeker begrip voor zullen hebben, is dat de terrassen wél opengaan. Daar komen alleen verstandige mensen, die een goed gesprek willen voeren. Mensen die bij klachten netjes thuisblijven en na het plassen altijd hun handen wassen. Bovendien is het ook voor jullie heel goed dat zij veel te dure biertjes drinken. Daar moet de kroegbaas namelijk belasting over betalen en misschien heeft het volgende kabinet dan wél centjes voor een aardige zorgbonus. Je weet maar nooit. 

Lieve mensen in de zorg. (Een jaar geleden noemden we jullie nog helden, maar we kunnen niet aan de gang blijven.) Alle mensen met verstand van zaken staan vierkant achter jullie. De virologen, het OMT, het RIVM, allemaal. Alleen wij zelf, van de regering, wij even niet. Tja, lieve mensen in de zorg, risico’s nemen, het hoort erbij. Een balanceer-act, zou ik het willen noemen. Over het vangnet houden we binnenkort weer een persco. Nu al zin in.”