waardig ouder worden

Beroepsmatig hield ik me vandaag even bezig met het Manifest Waardig Ouder Worden, een appél van een aantal maatschappelijke organisaties, bijeengebracht door de ChristenUnie.

Toen ik erover ging nadenken, vond ik dat het manifest eigenlijk een merkwaardige naam heeft. Hoezo ‘ouder’ worden? Dat doen we toch allemaal, elke dag? Of bedoelt de ChristenUnie met waardig ouder worden dat je op een respectabele manier kinderen verwekt? Dat lijkt me niet plezierig, laat staan opwindend. Maar dat is misschien ook juist niet de bedoeling, van Gert-Jan Segers en zijn partij. Toch maar even op de website gekeken. Daar wordt al snel duidelijk dat het manifest geen betrekking heeft op kersverse vaders en moeders die nog een beetje aan het ouderschap moeten wennen.
Nee, het gaat over ‘oud’ worden.
Over bejaarden dus.
Over ouden van dagen.
Oudjes.
Grijsaards.
Op enig moment, al weer jaren geleden, heeft iemand besloten dat we al die termen niet meer mogen gebruiken. Ouderen, moeten we zeggen. Dat is een nogal relatief begrip. Ouder dan wie? Ouder dan de meeste anderen? In dat geval wordt het een ingewikkelde rekensom om te bepalen wanneer je precies tot de ouderen behoort. En wat ben je tot die tijd? Een jongere? Of hebben we daartussenin nog de categorie nodig die Koos Koets ooit in het leven riep, de oudere jongere?

Je kunt je afvragen waarom ouder zoveel beter is dan oud. Van mijn eigen, uiteindelijk hoogbejaarde, vader herinner ik me dat hij al op relatief jonge leeftijd zichzelf met zichtbaar genoegen aanduidde als een ‘ouwe lul’.

Kijk je alleen naar de plaatjes op de website, dan krijg je overigens de indruk dat het waardig ouder worden vooral inhoudt dat je niets zinnigs meer doet of voortbrengt. We zien wat mensen op leeftijd een beetje luieren in de zon en op een andere afbeelding drinkt een oudere mevrouw een kopje koffie, terwijl een jongere mevrouw een arm om haar heen legt. Ze kijken elkaar intens gelukkig aan; ze hoeven lekker helemaal niks!

Heel waardig is het allemaal, maar het versterkt bij mij vooral het verlangen om voor altijd jong te blijven.